Przepis
Co trzeba?
Masa mleczna:
1/4 szklanki mleka
175 g miękkiego masła
1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa czekoladowo-orzechowa:
100 g masła
160 g nutelli
1 łyżka prawdziwego kakao
150 g orzechów laskowych
ponadto:
3 suche wafle, najlepiej kwadratowe
100 g gorzkiej czekolady
Co i jak?
Masa mleczna:
Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować. Następnie ostudzić.
Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko. Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec aromat waniliowy.
Masa czekoladowo-orzechowa
Orzechy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.
Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.
Jak składać?
Pierwszy wafel, posmarować masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.
Smacznego!