Wafelki Knoppers

Krzysztof
07.08.2014 18:10
Wafelki Knoppers

Przepis

Co trzeba?

Masa mleczna:

1/4 szklanki mleka

175 g miękkiego masła

1 (szklanka 200ml kopiasta) szklanka mleka w proszku

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa czekoladowo-orzechowa:

100 g masła

160 g nutelli

1 łyżka prawdziwego kakao

150 g orzechów laskowych

ponadto:

3 suche wafle, najlepiej kwadratowe

100 g gorzkiej czekolady

Co i jak?

Masa mleczna:

Mleko wlać do małego garnuszka i zagotować. Następnie ostudzić.

Masło zmiksować mikserem na białą, puszystą masę. Ucierając dodawać, stopniowo po łyżce ostudzone mleko. Miksować tak długo, aż masa będzie gładka. Następnie dodać mleko w proszku i zmiksować. Na koniec aromat waniliowy.

Masa czekoladowo-orzechowa

Orzechy uprażyć na suchej patelni, na małym ogniu (od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, żeby nie przypalić orzechów) i zetrzeć z nich skórkę. Uprażone orzechy posiekać na kawałeczki.

Masło zmiksować, dodać do niego nutellę, kakao i dalej miksować. Następnie dodać posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Jak składać?

Pierwszy wafel, posmarować masą czekoladową i przykryć drugim waflem. Następnie posmarować mleczną masą i ponownie przykryć waflem. Obciążyć drugą deską i wstawić, na lekkie stężenie kremów do lodówki, na około 2 godziny. Po stężeniu i sklejeniu się wafli, posmarować je roztopioną czekoladą (czekolady roztopić w kąpieli wodnej) od strony kremu mlecznego. Odstawić do lodówki by czekolada stężała. Po stężeniu czekolady pokroić w kwadraty.

Smacznego!