Składniki
mięso mielone z kurczaka
ser mozzarella
bułka tarta
jajko
mąka pszenna
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
słodka papryka
pieprz ceyenne
bułka tarta
mąka pszenna
Przepis
Papryczkę chili pozbawiamy nasion i kroimy na bardzo małe kawałki. Ser mozzarella, kroimy w na podłużne paski.
Mięso mielone z kurczaka doprawiamy czosnkiem, słodką papryką, drobno posiekanym chili, pieprzem cayenne, pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy ze sobą, następnie formujemy pojedyńcze kulki z mięsa w których umieszczamy ser mozzarella. Mięso mielone formujemy w podłużne paluszki, tak aby ser żółty został całkowicie pokryty mięsem.
Pojedyncze paluchy z mięsa panierujemy kolejno w mące, jajku oraz w bułce tartej z dodatkiem słodkiej papryki. Tak przygotowane paluchy z mięsa mielonego wykładamy na blachę do pieczenia, smarujemy olejem następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
I gotowe.
Jest to świetny pomysł na obiad lub przekąskę na imprezę.