Kotlety mielone z mozzarellą i papryką

Ewelina
Obiad
18.10.2014 9:11
Kotlety mielone z mozzarellą i papryką

Przepis

Miła odmiana od tradycyjnych. Delikatny śmietankowy środek oraz towarzystwo papryki sprawiają, że smakują niepowtarzalnie. Zainspirowałam się klopsikami z blogu R'n'G Kitchen i to był strzał w przysłowiową 10tkę :) Możemy je zrobić również jako pulpety i podać z sosem na przykład pomidorowym, dokładnie takim jak TUTAJ lub TUTAJ.

około 0,5 kg łopatki wieprzowej

1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka

1 jajo

pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula

3 ząbki czosnku

około 80 gramów mozzarelli ( użyłam takiej w postaci małych kuleczek)

około 1 strąka średniej wielkości papryki

sól, pieprz, ostra papryka

bułka tarta do obtaczania kotletów

Łopatkę mielimy na średnich oczkach razem z kajzerką, dodajemy jajo, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie na jednolitą masę.

Paprykę kroimy drobniutko, szczypior siekamy, warzywa dodajemy do masy mięsnej i mieszamy do połączenia składników.

Mozzarellę dokładnie odsączamy z zalewy. Z masy mięsnej odrywamy niewielkie kawałki, lekko je rozpłaszczamy, układamy ser, zalepiamy, tworząc kotleta.

Czynność wykonujemy do wykończenia mięsa. Każdy kotlet następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron.