Przepis
Miła odmiana od tradycyjnych. Delikatny śmietankowy środek oraz towarzystwo papryki sprawiają, że smakują niepowtarzalnie. Zainspirowałam się klopsikami z blogu R'n'G Kitchen i to był strzał w przysłowiową 10tkę :) Możemy je zrobić również jako pulpety i podać z sosem na przykład pomidorowym, dokładnie takim jak TUTAJ lub TUTAJ.
około 0,5 kg łopatki wieprzowej
1 namoczona w mleku, a potem odciśnięta kajzerka
1 jajo
pęczek szczypiorku lub 1 mała cebula
3 ząbki czosnku
około 80 gramów mozzarelli ( użyłam takiej w postaci małych kuleczek)
około 1 strąka średniej wielkości papryki
sól, pieprz, ostra papryka
bułka tarta do obtaczania kotletów
Łopatkę mielimy na średnich oczkach razem z kajzerką, dodajemy jajo, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy wszystko dokładnie na jednolitą masę.
Paprykę kroimy drobniutko, szczypior siekamy, warzywa dodajemy do masy mięsnej i mieszamy do połączenia składników.
Mozzarellę dokładnie odsączamy z zalewy. Z masy mięsnej odrywamy niewielkie kawałki, lekko je rozpłaszczamy, układamy ser, zalepiamy, tworząc kotleta.
Czynność wykonujemy do wykończenia mięsa. Każdy kotlet następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoto z obu stron.