Składniki
Składniki
- 2-3 ogórki długie
- 1 duża czerwona cebula
- 60 ml oliwy extra virgine
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
Sos
- 240 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pęczek kopru
- świeżo mielony pieprz kolorowy
- sól
Przepis
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy oliwę, oregano oraz ocet winny. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby cebula się zamarynowała. W tym czasie ogórki dokładnie myjemy (ja dodatkowo sparzyłam skórkę wrzątkiem) i kroimy w cienkie półplasterki. Znaczenie ma tu sposób pokrojenia ogórków. Tarka, czy szatkownica się tu nie sprawdzi. Ogórki w tym wypadku najlepiej jest pokroić nożem, gdyż zbyt cienkie nie będą już tak chrupiące i pyszne.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/grecka-salatka-z-ogorkow/