Zupa kalafiorowa

Ewelina
Zupy
05.05.2015 6:30
Zupa kalafiorowa
  • Czas gotowania: 30 min

Składniki

na ok. 4-6 porcji

1 średniej wielkości kalafior

8 średniej wielkości ziemniaków

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera

500 g kości np. z karkówki

3 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

3 ziarna czarnego pieprzu

ok. 2, 5-3 litra wody

1/2 szklanki słodkiej śmietany 18% lub 30%

sól

świeżo mielony pieprz

1-2 łyżki posiekanego koperku (świeży lub mrożony)

Przepis

Kości myję, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości zdejmując szumowiny.

W między czasie obieram wszystkie warzywa i kroję w mniejsze kawałki (ja pokroiłam w kostkę). Do garnka z wywarem dodaję przyprawy: liście laurowe, kulki ziela angielskiego oraz ziarna pieprzu. Dodaję także pokrojone warzywa: seler, marchew oraz pietruszkę, chwilę gotuję i następnie dokładam ziemniaki. Kiedy warzywa zmiękną dodaję podzielonego na różyczki kalafiora, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Gdy kalafior będzie miękki do szklanki ze śmietaną dodaję trochę ciepłej zupy, szybko mieszam, aby zahartować i całość dodaję do garnka, jeszcze chwilę gotuję. Na koniec wrzucam posiekany koperek i pod przykryciem zostawiam zupę na ok. 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Naszym zdaniem najlepiej smakuje świeżo ugotowana podana z kromką pieczywa.