Przepis
Składniki na dużą blachę:
1) Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
4 żółtka
225 g masła
150 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki umieść w misce, wymieszaj i wyrób ciasto na jednolite. Zagnieć w kulę. Podziel na dwie części: większą wyłożysz dno blachy, mniejszą zawiń w folię spożywczą i zamroź tak, aby można było zetrzeć ją na tarce jarzynowej lub ładnie rozkruszyć. Jak wspomniałam większą część ciasta rozwałkuj lub poprostu wyklej nim dno i rantu blachy na wysokość 2 cm. Wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiecz przez 10-12 minut. W czasie podpiekania przygotuj ->
2) Masa serowa:
1kg twarogu typu na sernik
125 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g rozpuszczonego masła
sok z 1/2 cytryny
Jajka utrzyj mikserem z cukrami na puszystą, jasną masę. Dodaj twaróg sernikowy, masło, mąki i sok z cytryny. Z pomocą miksera dokładnie wymieszaj na dość puszystą, lejącą masę.
3) Piana z białek:
4 białka
150 g cukru kryształu
sok z 1/2 cytryny
Białka ubij, dodaj cukier ciągle „miksując”. Masa powinna być sztywna, wtedy zacznij dodawać powoli sok z cytryny. Wymieszaj mikserem dokładnie.
Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika. Obniż temperaturę do 170 stopni C z termoobiegiem. Na podpieczony spód wlej masę serową, następnie równomiernie rozłóż pianę, możesz też dodać wiśnie z konfitury rozkładając je na piance po jednej wisience na „kostkę” ciasta. Na wierzch ztarkuj zamrożone ciasto. Piecz przez 55 minut.
Uwaga! Po 25-30 minutach pieczenia należy nałożyć na wierzch ciasta folię aluminiową aby kruszonka się nie przypaliła.