JEZIORO ŁABĘDZIE

Krzysztof
Przepisy
05.10.2014 8:28
JEZIORO ŁABĘDZIE

Przepis

Ciasto parzone, ptysiowe:

7 dużych jaj

500 ml wody

25 dag maki pszennej

25 dag masła lub dobrej margaryny

1. Margarynę z wodą rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia, małymi porcjami dosypujemy mąkę i cały czas gotujemy mieszając. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Mikserem miksujemy wystudzone ciasto i dodajemy kolejno po jednym jajku. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy.

2. Foremki wykładamy papierem do pieczenia, formujemy szyje oraz brzuszki łabędzi.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy ciasto ok 20 minut, aż będą dobrze wypieczone i brązowe. Upieczone elementy łabędzi zsuwamy na tacę i odstawiamy do ostudzenia.

Masa śmietankowa:

600 ml śmietany kremówki

2 opakowania śmietan - fixu

1. Kremówkę ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, kiedy jest już sztywna wsypujemy śmietan fixy i dobrze razem miksujemy.

Składanie łabędzi:

1.Do jednego ciasta potrzebujemy dwa krążki ciasta, szyje i jedną łyżeczkę masy śmietankowej.

2. Na dolne kółeczko nakładamy masę śmietankową, wbijamy szyje w masę, drugie kółko przecinamy na pół i dajemy na górę tworząc skrzydła. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną