Sernik Wandy na ciemnym spodzie

Ewelina
Przepisy
05.08.2014 10:31
Sernik Wandy na ciemnym spodzie

Przepis

Składniki

Ciasto:

1/2 kg maki

2 całe jaja

2 łyżki cukru

2 łyżki kakao

200g stopionego tłuszczu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg twarogu

4 jaja (białka ubić)

2 szkl. cukru

1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)

1 kostka margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód (lub wykleić nią spód), drugą zetrzeć na wierzch masy serowej. Piec ok 1 godz. w temp 185st.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem .