Tarta z malinami

Krzysztof
Przepisy
30.04.2014 5:54
Tarta z malinami

Przepis

Składniki

Spód:

100 g herbatników

100 g ciasteczek owsianych

75 g masła (koniecznie prawdziwego)

Nadzienie:

1 szklanka mleka

1 łyżka mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

1/3 kostki masła

2 łyżki cukru

owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin)

½ galaretki malinowej lub poziomkowej

Przygotowanie:

Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze 150° przez 15 minut.

W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej

Źródło: http://kulinarneinspiracje.blogspot.com/2011/09/tarta-z-owocami-lasu.html