Przepis
Składniki
Spód:
100 g herbatników
100 g ciasteczek owsianych
75 g masła (koniecznie prawdziwego)
Nadzienie:
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru
owoce leśne (maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin)
½ galaretki malinowej lub poziomkowej
Przygotowanie:
Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut, po czym piec w temperaturze 150° przez 15 minut.
W rondelku wymieszać mleko, mąkę, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy. Zagotować ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i dodać masło – dobrze wymieszać. Tak przygotowana masę wylać jeszcze ciepłą na spód do tarty. Na kremie ułożyć owoce. Kiedy tarta całkowicie ostygnie przygotować pół porcji galaretki i tężejącą zalać wierzch ciasta. Zostawić w lodówce na noc, bo na drugi dzień smakuje najlepiej
Źródło: http://kulinarneinspiracje.blogspot.com/2011/09/tarta-z-owocami-lasu.html