Toorcik malinowy

La
Przepisy
14.11.2015 9:17
Toorcik malinowy
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

150g biszkoptów

kieliszek rumu

300g malin

250ml śmietanki

300g serka ricotta

90g cukru pudru

50g granulowanego cukru

2 żółtka

świeża mięta do dekoracji

Przepis

Wykonanie:

Wyłóż formę folią aluminiową. W miseczce wymieszaj rum z odrobiną wody i namocz szybko biszkopty. Ustawiać biszkopty pionowo w naczyniu obok siebie a następnie zamrozić. W międzyczasie przygotować maliny, podzielić je na 2 części. Pierwszą wymieszać z połową ricotty i połową cukru. W misce ubić żółtka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać drugą część serka riccota i delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe maliny. Wyjąć formę z biszkoptami i wlewać na przemian: maliny z ricottą i bitą śmietanę. Na koniec udekorować malinami i wstawić do lodówki na ok 3 godziny. Delikatnie wyjąć torcik z formy posypać świeżymi malinami i dekorować świeżą miętą.