- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
150g biszkoptów
kieliszek rumu
300g malin
250ml śmietanki
300g serka ricotta
90g cukru pudru
50g granulowanego cukru
2 żółtka
świeża mięta do dekoracji
Przepis
Wykonanie:
Wyłóż formę folią aluminiową. W miseczce wymieszaj rum z odrobiną wody i namocz szybko biszkopty. Ustawiać biszkopty pionowo w naczyniu obok siebie a następnie zamrozić. W międzyczasie przygotować maliny, podzielić je na 2 części. Pierwszą wymieszać z połową ricotty i połową cukru. W misce ubić żółtka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać drugą część serka riccota i delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe maliny. Wyjąć formę z biszkoptami i wlewać na przemian: maliny z ricottą i bitą śmietanę. Na koniec udekorować malinami i wstawić do lodówki na ok 3 godziny. Delikatnie wyjąć torcik z formy posypać świeżymi malinami i dekorować świeżą miętą.