Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii

Krzysztof
Przepisy
25.07.2014 6:47
Mini torciki bezowe z bitą śmietaną i mrożonymi owocami aronii

Przepis

Składniki:

na bezę:

6 białek

1,5 szklanki cukru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki sody

kilka kropel soku z cytryny

500 ml śmietany kremówki 30%

Piekarnik nagrzać do 175°C. Białka ubić w misce na sztywno. Do białek dodawać stopniowo cukier za każdym razem ubijając dokładnie. Kiedy białka z cukrem będą już dobrze ubite, dodać mąkę ziemniaczaną, sodę, sok z cytryny i ponownie ubić. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodanie kwasu do bezy sprawi, że będzie ona krucha z wierzchu i ciągnąca w środku, z kolei dodanie mąki ziemniaczanej ustabilizuje pianę z białek.

Przygotowaną pianę delikatnie nakładać na blaszkę formując z niej niewielkie kółka. Jeżeli chcemy podawać bezy bez piętra, porcjujemy łyżką a łyżeczką robimy zagłębienie w środku (miejsce na późniejszą śmietanę).

Bezę wstawić do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć grzanie piekarnika a bezę pozostawić w nim do wysuszenia. Ja suszę przy włączonym termoobiegu przez 2 godziny - można również bez termoobiegu pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach np. na całą noc. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz i ciągnąca w środku.

Przekładając bezowe krążki bitą śmietana, poza owocami aronii w środek włożyłam plastry bananów. Mniam:)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną