15 maja, czyli w sobotę, właściciele restauracji, barów i kawiarnii mogą częściowo wznowić swoją działalność. Są jednak pewne zasady, których muszą przestrzegać.
Otwarcie ogródków restauracyjnych i kawiarni to duża szansa na finansowe przetrwanie ogromnej ilości lokali. Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najbardziej ucierpiały przez wprowadzanie lockdownów.
Od soboty 15 maja w końcu będziemy mieć możliwość skorzystania z ich usług. Restauracje będą jednak musiały spełnić kilka warunków.
Niestety, nie wszyscy restauratorzy będą mieli możliwość przyjęcia gości do soboty 15 maja. Chociażby dlatego, że nie każdy z nich dysponuje ogródkiem, tarasem bądź przestrzenią, na których mógłby ustawić stoliki i parasole.
Otwarcie ogródków gastronomicznych
Gastronomia wraca do pracy. Jednak dotyczy to tylko lokali, które mają możliwość serwowania swoich dań i napojów na zewnątrz.
Wciąż bowiem obowiązuje zakaz spożywania posiłków wewnątrz restauracji. Wstępnie ma to potrwać do 28 maja, kiedy to ma nastąpić pełne otwarcie gastronomii.
Częściowe otwarcie gastronomii - jakie wymogi należy spełnić?
- Zgodnie z wytycznymi, restauracje będą mogły serwować posiłki i napoje tylko na zewnątrz lokalu.
- Zajęta może być tylko połowa stolików. Co drugi stolik musi być wolny.
- Co więcej, odległość między stolikami musi wynosić przynajmniej 1,5 metra. Jeśli jednak między stolikami jest przegroda, która ma minimum metr wysokości licząc od blatu stolika, odległość 1,5 metra nie obowiązuje.
- Goście muszą zakrywać nos i usta do czasu zajęcia przez nich stolika.
- Natomiast obsługa hotelu ma obowiązek zakrywania ust i nosa przez cały czas.
- Klienci nie mogą też sami podchodzić do baru - zamówienia odbiera obsługa podchodząc do stolika. Można jednak korzystać z toalety wewnątrz lokalu.