Przepis
Składniki:
ok. 1l wywaru warzywnego (przed rozdrabnianiem można trochę odlać żeby krem nie okazał się za rzadki)
ok. 1 kg cukinii
1 owoc awokado
2 - 3 ogórki kiszone (opcjonalnie, można dodać ogórki gruntowe)
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki wody
sok z połowy limonki (lub cytryny)
skórka otarta z połowy limonki(lub cytryny)
2 łyżki soku z cytryny (do wymieszania z awokado)
łyżka oliwy lub masła do smażenia
garść drobno posiekanych listków mięty pieprzowej (lub zwykłej)
świeżo zmielona sól i pieprz
pół łyżeczki cukru trzcinowego (lub białego)
śmietana lub jogurt naturalny jako dodatek do zupy
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż do osiągnięcia półmiękkości warzyw i odparowania wody.
Wywar warzywny podgrzewamy, dodajemy półmiękkie składniki z patelni i gotujemy na małym ogniu aż do ich całkowitej miękkości. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i dodajemy wraz z sokiem i skórką z limonki, cukrem trzcinowym oraz listkami mięty do wywaru - wszystko razem jeszcze chwilę gotujemy, a kolejno zdejmujemy z ognia. Zupę krem rozdrabniamy na jednolitą masę za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i posypujemy z listkami mięty (perfekcyjnie pasuje tutaj również pokruszony ser feta lub prażone ziarna słonecznika). Czyż nie brzmi ekspresowo? Smacznego (: