- Czas gotowania: 57 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
8 pomidorów
· 2 średnie cukinie
· 2 cytryny (skórka)
· sok wyciśnięty z połowy cytryny
· 3 ząbki czosnku
· 2 szklanki bulionu
· sól, pieprz
· łyżka masła
Przepis
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny.