Przepis
Zupa krem z cukinii
na 3-4 porcje
6 cukinii (1.3 kg)
350ml rosołu (warzywnego lub drobiowego)
50g startego parmezanu
1/2 dużej cebuli
3,5 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
łyżka masła
liść laurowy
gałka muszkatołowa, sól, pieprz,
Cebulę, siekamy podsmażamy w dużym garnku na maśle około 3-4 minut, na złoty kolor. Cukinie kroimy w plasterki (2 plasterki można pokroic w kostkę i podsmażyć do dekoracji na patelni), całą resztę dodajemy do podsmażonej cebuli i zalewamy rosołem (cukinia nie będzie całkowicie przykryta ale puści jeszcze sok podczas gotowania a chcemy mięć dość gęsta masę). Dodajemy soli i pieprzu, listek laurowy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Po ugotowaniu, wyrzucamy listek laurowy, chwilę studzimy tak żeby nie było zbyt gorące i miksujemy blenderem. Dodajemy 3 łyżki jogurtu, parmezan, gałkę muszkatołową i ponownie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy rozlane do miseczek, udekorowane kostkami cukinii i pozostałą łyżką jogurtu, oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smaczna ze świeżym pieczywem.