Przepis
Ciasto:
10 białek(jak nie masz tyle to jedno jajko, dwa białka)
1,5 szklanki cukry
3/4 szklanki wiórek kokosowych
3/4 szklaki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu lub spirytusu
Bita Śmietana:
30% śmietanę kremówkę (dużą)
pół szklanki cukru pudru
1 śmietan fix
Dodatki:
3 galaretki truskawkowe
świeże truskawki
Białka ubij ze szczyptą soli, do ubitych białek dodawaj stopniowo cukier, wiórki kokosowe na to mąkę i proszek do pieczenia. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy.
Czas Pieczenia:
Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu)
Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny i zalej ciepłą wodą.Nie masz co zrobić z białkami?
Tym nasącz dolną część ciasta. Następnie przełóż ciasto bitą śmietaną. Ułóż truskawki i zalej galaretką. (3 galaretki rozpuść w litrze wody, galaretkę wlej lekko stężoną i włóż ciasto do lodówki na 4h)