Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać?

Patrycja
Kulinaria
12.03.2021 15:53
Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać?

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, podczas którego powinnyśmy o siebie dbać bardziej, niż zwykle. W trosce o zdrowie swoje i maluszka musimy zwracać baczną uwagę na to, jak się odżywiamy. Dowiedz się, jakie sery możesz jeść w ciąży, a jakich powinnaś unikać.

Zdjęcie Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać? #1

Dieta w ciąży

W czasie ciąży należy zwracać szczególną uwagę na to, co i w jakich ilościach jemy. Dieta przyszłej mamy powinna być dobrana, zbilansowana, bogata w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Odżywianie ma ogromne znaczenie w czasie ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia matki.

Zdjęcie Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać? #2

Sery w ciąży

W czasie ciąży możesz jeść niektóre rodzaje serów. Są bezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i rozwijającego się dziecka. Sery są cennym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia oraz witamin A, D, E, K B2 i B12. Dowiedz się, jakie sery możesz spożywać, gdy jesteś w ciąży.

Te sery możesz bezpiecznie jeść w ciąży:

  • ser biały
  • ser twarogowy
  • ser homogenizowany
  • mozarella
  • cheddar
  • Edam
  • Ementaler
  • Gouda
  • Double Gloucester
  • kozi ser
  • halloumi
  • parmezan
  • pecorino
  • gruyere
  • leicester
  • sery topione
  • ricotta
  • mascarpone
  • Stilton
  • grillowany Camembert
  • feta z mleka pasteryzowanego

Zdjęcie Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać? #3

Tych serów nie jedz w ciąży!

Jedzenie niektórych serów w ciąży może być niebezpieczne. W tym czasie zrezygnuj z picia surowego, a także niepasteryzowanego mleka i wytwarzanych z niego serów. Ich spożywanie niesie za sobą ryzyko wystąpienia listeriozy, salmonellozy czy kampylobakteriozy. Te choroby są szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży i mogą zagrażać nienarodzonemu dziecku.

Pod żadnym pozorem nie jedz tych serów:

  • Camembert
  • Brie
  • feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
  • gorgonzola
  • niebieskie sery pleśniowe (bleu)
  • oscypki
  • sery owcze
  • sery meksykańskie
  • roquefort
  • Chaumes
  • Chevre
  • Tallegio
  • Pont l’Eveque
  • tomme
  • Roncal
  • dolcelatte
Zdjęcie Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać? #4

Ważne!

Jak widzisz, w ciąży nie musisz rezygnować z jedzenia wszystkich serów. Wręcz przeciwnie, niektóre z nich na stałe powinny zagościć w twojej codziennej diecie, aby dostarczaj Tobie i dziecku niezbędnych składników odżywczych.Pamiętajmy, że w ciąży możemy jeść sery z mleka pasteryzowanego, a ze swojej diety powinnyśmy wykluczyć sery z mleka niepasteryzowanego. Zawsze uważnie czytaj etykietę produktu i sprawdzaj jego skład, aby uniknąć pomyłek!