Sezon na szparagi trwa jednak zanim się obejrzymy już minie. Warto więc sięgać po nie jak najczęściej ponieważ są one pyszne i zdrowe. Smakują doskonale jako dodatek lub jako samodzielne danie.
Możemy wybierać z trzech rodzajów szparagów. Najbardziej popularne są białe i zielone. Rzadziej spotyka się fioletowe szparagi.
#Białe szparagi
Białe szparagi gotujemy 12-15 minut w osolonej i wcześniej je obieramy oraz usuwamy zdrewniałą końcówkę. Należy je gotować pionowo, związane i uważać, aby główki wystawały ponad poziom wody. Białe szparagi mają bardzo delikatny smak, a najlepiej smakują w sosie holenderskim.
#Zielone szparagi
Gotujemy je krócej – 5-8 minut w osolonej wodzie. Tych szparagów nie musimy obierać, jednak usuwamy zdrewniałą końcówkę. Tak jak w przypadku białych szparagów, zielone gotujemy w pionie, związane i nie zamaczamy główek. Są one bogactwem witamin i minerałów, takich jak magnez, fosfor, potas i wapń. Najlepiej smakują z jajkiem sadzonym – miękkie końcówki szparagów możemy maczać w płynnym żółtku.
#Fioletowe szparagi
Są dużo grubsze od pozostałych i zawierają mniej błonnika, a więcej cukrów, są więc najsłodsze. Przed ich ugotowaniem należy usunąć około 1/3 łodygi. Gotuje się je zazwyczaj ok. 12 minut.
Jak wybrać świeże szparagi?
W szparagach najważniejsza jest świeżość. Robiąc zakupy zwróć uwagę na to, aby warzywa były twarde i sztywne. Pocierając je o siebie usłyszysz skrzypienie.