Sezon na szparagi trwa od połowy kwietnia do końca czerwca. Szparagi to bardzo smaczne i niskokaloryczne warzywa, które pojawiają się na naszych stołach tylko sezonowo, więc warto je jeść, póki jest na to czas. Poniżej przedstawiamy pyszne i proste przepisy na dania ze szparagów.
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim
Składniki:pęczek szparagów2 jajkasos holenderski: 4 żółtka, 100 g masła, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku
Przygotuj sos holenderski, na bazie żółtek, masła i soku z cytryny lub octu winnego. Do miski wbij żółtka, dodaj sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Cały czas ubijaj rózgą kuchenną, w międzyczasie dodając roztopione masło. Sos powinien mieć gęstą i kremową konsystencję.Szparagi umyj, obierz ze skórki i odłam zdrewniałe części łodyg. Włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 5-10 minut, następnie odcedź. Aby nie były gorzkie, możesz je zahartować, wkładając do miski z lodem.
Jajko w koszulce: do dużego garnka wlej ok. 2 litry wody, dodaj 2 łyżki octu i szczyptę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zamieszaj ją łyżką i do środka wiru wbij jajko. Gotuj je przez 3 minuty, a następnie wyjmij łyżką cedzakową na talerz.Szparagi ułóż na talerzu, polej sosem holenderskim, a na górę połóż jajka w koszulce.
Zupa krem z zielonych szparagów
Składniki:2 pęczki zielonych szparagów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 duży ziemniak, 1.5 litra bulionu, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 100 ml śmietany
Szparagi umyj, obierz ze skórki i odłam zdrewniałe części łodyg. Pokrój na niewielkie kawałki. W garnku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek oraz ziemniaka. Podsmaż wszystko przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dodaj szparagi, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalej bulionem i zagotuj pod przykryciem. Zmiksuj blenderem na gładki krem, możesz dodać śmietanę. Zupę podawaj posypaną prażonym boczkiem lub płatkami migdałów, czy dyni.
Szparagi grillowane z boczkiem
Składniki:
pęczek zielonych szparagów, opakowanie boczku w plastrach, sól, pieprz, oliwa
Szparagi odpowiednio przygotuj: odłam zdrewniałe końce i umyj. Możesz je podgotować przez 5 minut, lub pominąć ten etap. Każdy szparag owiń plastrem boczku, posyp solą, pieprzem i skrop oliwą. Możesz przygotować je na grillu, patelni grillowej lub upiec w piekarniku, w temperaturze 180°C przez 20 minut lub do zrumienienia.