Dieta przyszłej mamy jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia w czasie ciąży. W tym szczególnym okresie należy zwracać uwagę na to, co i w jakich ilościach jemy. Istnieje wiele produktów, których należy unikać w tym czasie. Z poniższego artykułu dowiesz się, czego nie możesz jeść w ciąży.
Tych produktów unikaj w ciąży:
Alkohol
W czasie ciąży należy całkowicie wyeliminować go z diety. Nawet niewielka ilość alkoholu może spowodować zaburzenia rozwoju dziecka i doprowadzić do zespołu alkoholowego FAS (ang. Fetal Alcohol Syndrome). Syndrom FAS prowadzi do zaburzeń układu nerwowego dzieci i powoduje poważne opóźnienia rozwoju oraz uszkodzenia rozwoju mózgu i wielu narządów.
Kawa
Picie mocnej kawy w ciąży nie jest dobrym pomysłem. Kofeina wypłukuje z organizmu cenne składniki mineralne i może powodować skoki ciśnienia.
Sery pleśniowe
Jedzenie serów pleśniowych niesie za sobą ryzyko listeriozy, choroby szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży, która powoduje ostre infekcje pokarmowe. Unikaj także spożywania mleka niepasteryzowanego i jego przetworów, np. oscypków, miękkich serów dojrzewających, jak feta i camembert.
Słodycze
W słodyczach znajduje się mnóstwo niezdrowego cukru, którego powinny unikać kobiety w ciąży. Nadmiar cukru w diecie może być przyczyną wielu powikłań, np. cukrzycy ciążowej.
Sól
Nadmiar soli w diecie kobiety ciężarnej może doprowadzić do zatrzymywania wody w organizmie i pojawienia się obrzęków twarzy oraz rąk i nóg.
Fast foody
To wysokokaloryczna, przetworzona żywność o dużej zawartości tłuszczów, soli, cukru i polepszaczy smaku, bez żadnych właściwości odżywczych. Fast foody zawierają dużo konserwantów, dostarczają organizmowi potężną dawkę pustych kalorii, sprzyjają nadwadze i otyłości.
Surowe mięso, ryby i jajka
W czasie ciąży nie powinnyśmy sięgać po tatara, sushi, czy kogiel-mogiel. Spożywanie surowego mięsa i ryb może doprowadzić do toksoplazmowy i listeriozy, chorób które negatywnie wpływają na rozwój płodu i mogą spowodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka, a nawet przedwczesny poród. Z kolei spożywanie surowych jaj, niesie za sobą ryzyko zakażenia salmonellą i groźnego zatrucia pokarmowego.