Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Tym bardziej w okresie ciąży należy szczególnie zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe i zwracać uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu. Są pewne produkty, które na talerzu przyszłej mamy znaleźć się nie powinny. Sprawdźmy czego w ciąży jeść nie można.
Niektórych produktów w ciąży lepiej unikać komponując posiłki. Są one nie tylko niewskazane ze względu na dobre samopoczucie mamy, ale przede wszystkim uwagi na prawidłowy rozwój dziecka.
Całkowicie należy wyeliminować z diety:
- Alkohol –oddziałuje na dziecko poprzez łożysko. Nawet w niewielkich ilościach alkohol może spowodować rozwój płodowego zespołu alkoholowego (FAS), który powoduje nieprawidłowości w rozwoju dziecka, zachować należy całkowitą abstynencję.
- Mleko niepasteryzowane i jego przetwory (oscypki, sery pleśniowe, feta, camembert) – mogą one powodować ostre infekcje pokarmowe, ponieważ bywają źródłem bakterii listerii
- Surowe i niedogotowane jaja – nawet jajko gotowane na miękko to ryzyko zarażenia salmonellą. Przed gotowaniem jajek pamiętać trzeba o dokładnym myciu skorupki.
- Surowe mięso (tatar) – może powodować toksoplazmozę i listeriozę, które e są szczególnie niebezpieczne dla nienarodzone go dziecka
- Surowe i drapieżne ryby (sushi) – kumulują w sobie metale ciężkie
- Owoce morza – mogą być źródłem bakterii chorobotwórczych i pasożytów
- Słodziki – nie wszystkie są badane pod kątem szkodliwości dla płodu, nadal nie wiadomo także jaki wpływ mają na nasze zdrowie
Produkty niewskazane:
- Słodycze- zawierają cukier i sztuczne dodatki, które dostarczają jedynie pustych kalorii
- Słodzone napoje gazowane – zawierają nie tylko cukier ale i konserwanty, fosforany, sztuczne barwniki a czasami także kofeinę. Nie dostarczają żadnych składników odżywczych a jedynie dużą ilość kalorii
- Dania typu fast food – są po prostu niezdrowe, pełne sztucznych wzmacniaczy smaku i pustych kalorii
- Wątróbka – zawiera dużo witaminy A, której nadmiar zaburza prawidłowy rozwój dziecka, należy ograniczyć jej jedzenie
- Orzeszki ziemne – mogą zawierać aflatoksyny, które mogą poważnie uszkodzić płód
- Produkty wędzone i grillowane – zawierają dużo soli oraz niebezpieczne związki pochodzące z dymu
- Żywność wysokoprzetworzona – zawiera dużo konserwantów
- Kawa – wypłukuje witaminy i minerały, a ponadto powoduje skoki ciśnienia
- Sól - nadmiar soli zatrzymuje wodę w organizmie, co może prowadzić do obrzęków nóg, rąk i twarzy
Produkty, zasługujące na szczególną uwagę i ostrożność w spożywaniu w okresie ciąży i laktacji, z uwagi na brak badań i nieznany wpływ na zdrowie matki i dziecka:
- Olej lniany
- Diabelski pazur
- Lukrecja
- Pluskwica groniasta
- Aloes
- Zielona herbata
- Produkty głęboko mrożone – zwłaszcza mięsa
- Ananas
- Papaja
- Kiełki
W okresie ciąży dbaj o różnorodność diety i stawiaj na produkty dobre jakościowo, sprzyja to prawidłowemu rozwojowi dziecka i Twojemu zdrowiu. Pamiętaj, aby nie przyjmować żadnych witamin bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, szczególnie niebezpieczne jest przedawkowanie witaminy A i D.