Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać?

Patrycja
Dieta i żywienie
26.02.2021 15:08
Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać?

Dieta przeciwgrzybicza pomoże w leczeniu grzybicy ogólnoustrojowej, podstępnej choroby, która wywołuje wiele dolegliwości i poważnych problemów zdrowotnych. Dowiedz się, co jeść gdy Twój organizm jest zagrzybiony. Jakich produktów powinnaś unikać?

Zdjęcie Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać? #1

Grzybica ogólnoustrojowa- co to za choroba?

Grzybica ogólnoustrojowa (kandydoza, drożdżyca), to choroba, która przez długi czas może nie dawać żadnych objawów lub są one na tyle nietypowe, że są brane za symptomy innych chorób.

Przez to trudno ją właściwie zdiagnozować i rozpocząć odpowiednie leczenie.

Jakie są objawy grzybicy ogólnoustrojowej?

Objawy zagrzybienia organizmu związane są z toksynami, produkowanymi przez namnażające się grzyby. Zaburzają one funkcjonowanie kolejnych atakowanych narządów.  Do najczęstszych objawów należą problemy z układem pokarmowym (biegunki, zaparcia, zgaga, mdłości).

Zmęczenie, nadmierna senność, brak energii i siły. Gorsze samopoczucie psychiczne, obniżenie nastroju, częste bóle głowy. Obniżenie odporności i większa podatność na infekcje wirusowe, nawracające infekcje grzybiczne i stany zapalne.

Zdjęcie Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać? #2

Dieta przeciwgrzybicza- co jeść?

Podczas leczenie grzybicy ogólnoustrojowej należy stosować dietę przeciwgrzybiczną. Dieta ta pozwala zahamować nadmierny rozrost drożdżaków i przywrócić naturalną równowagę mikroflory jelitowej.

Jakie są zasady diety przeciwgrzybiczej?

Do codziennego menu trzeba włączyć dużą ilość produktów, zwierających błonnik pokarmowy. Błonnik znajdziesz w wielu warzywach i produktach zbożowych.

Najwięcej znajduje się w nasionach chia, siemieniu lnianym, płatkach żytnich, ziarnach słonecznika, pestkach dyni, a także suszonych owocach: śliwkach, morelach oraz pełnoziarnistym pieczywie.

Ważne jest spożywanie probiotyków i prebiotyków, które pozwolą na odbudowanie równowagi jelitowej i przywrócą korzystną mikroflorę.Źródłem probiotyków są mleczne produkty fermentowane, takie jak maślanka, kefir, jogurt, zsiadłe mleko.

Naturalne kiszonki, jak kapusta, ogórki. Prebiotyki znajdziesz w takich produktach, jak szparagi, karczochy, cykoria i czosnek.

Zdjęcie Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać? #3

Do diety przeciwgrzybiczej trzeb włączyć produkty zawierające witaminy C (pietruszka, jarmuż, brokuły, brukselka, papryka), A (ryby, podroby), D3, E (nasiona, ziarna, zielone warzywa liściaste), witaminy z grupy B, kwasy omega-3 i omega-6 (ryby, orzechy, oliwa z oliwek). Składniki mineralne takie jak cynk (ryby u owoce morza, nasiona, ziarna, orzechy) i selen (jaja, orzechy, nasiona, kiełki).

Dieta przeciwgrzybicza wymaga zachowania równowagi kwasowo- zasadowej. Zatem do codziennego spożywania należy wprowadzić produkty zasadotwórcze i obojętne.

Należą do nich: cytryna, limonka, grejpfrut, kwaśne jabłka, rabarbar, pietruszka, seler, szpinak, brokuły, kalafior, bakłażan, kapusta, brukselka, por, cebula, czosnek, świeże zioła, kiełki, nasiona, oliwa z oliwek, masło, jogurt naturalny.

Podczas diety należy wypijać około 2 litrów wody. Można pić soki warzywne, napary ziołowe i herbatki owocowe.

Zdjęcie Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać? #4

Jakich produktów unikać?

Z diety trzeba wyeliminować produkty sprzyjające rozwojowi drożdżaków, takie jak produkty wysoko przetworzone, zawierających konserwanty, glutaminian sodu, z dodatkiem drożdży, octu, o wysokim indeksie glikemicznym, cukry proste, tłuszcze zwierzęce.

Nie wolno spożywać niektórych warzyw, zawierających duże ilości skrobi, jak ziemniaki, bataty, buraki, warzywa strączkowe oraz większości owoców, z wyjątkiem cytryn, grapefruitów, kwaśnych jabłek.

Z diety trzeba wyeliminować alkohol i kofeinę.

Zdjęcie Dieta przeciwgrzybicza- co jeść, czego unikać? #5

Jak długo trzeba stosować dietę przeciwgrzybiczą?

Czas stosowania diety przeciwgrzybiczej i powrotu do zdrowia może zająć nawet na rok. Wszystko zależy od stopnia rozwoju choroby i długości jej trwania.