Szybkie przekąski na domowe przyjęcia

Agnieszka
Kulinaria
26.02.2021 16:44
Szybkie przekąski na domowe przyjęcia

W dzisiejszych czasach, gdy wiecznie gdzieś gonimy i brak nam czasu na odpoczynek, spędzanie wspólnych chwil z rodziną lub przyjaciółmi to niezwykle cenna możliwość, warto więc odpowiednio ją celebrować. Bez względu na to, czy organizujemy domową uroczystość, rodzinne przyjęcie czy po prostu niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi, warto przygotować dla siebie i gości coś smacznego do jedzenia. 

Oczywiście nie musi to być od razu skomplikowane i czasochłonne danie główne, w końcu po spędzeniu kilku godzin w kuchni mało która gospodyni ma ochotę podejmować gości, w większości przypadków doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju szybkie przekąski. Różnorodne przystawki na przyjęcie to zdecydowany „must have” każdego spotkania, a wbrew pozorom wcale nie muszą być one skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu.

Zobacz propozycje na szybkie przekąski na imprezę od Hortex!

Jakie szybkie przekąski na imprezę możemy przygotować w parę chwil? Najprostszym rozwiązaniem są popularne od lat deski serów (np. małe kulki mozzarelli, sery pleśniowe, żółte, wędzone itp.) i wędlin (m.in. szynki, salami, kabanosy, kiełbasy) lub też szybkie przystawki takie jak korniszonki, marynowane grzyby, papryczki, oliwki czy innego rodzaju antipasti.

Jeżeli jednak chcemy zaskoczyć swoich gości, bez względu na to czy to zwykła domówka, andrzejkowe lub sylwestrowe party, warto poświęcić parę minut i przygotować nietuzinkowe przystawki na przyjęcie. Możliwości i przepisów jest tysiące, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia, zdolności kulinarne i czas, który możemy poświęcić na przygotowania. Jeżeli chodzi o szybkie przekąski na imprezę, popularnymi rozwiązaniami są wszelkiego rodzaju sałatki, efektowne przekąski z ciasta francuskiego, a także wszelkiego rodzaju pasty i dipy do smarowania pieczywa.

Oto szybkie przystawki, które proponuje Hortex: są nie tylko dziecinnie proste w przygotowaniu, potrafią zachwycić zarówno doskonałym smakiem, jak i również efektownym wyglądem. Pierwsza z propozycji doskonale sprawdzi się zarówno podana w wersji na ciepło jak i na zimno. Są to paszteciki z fetą i szpinakiem.

Paszteciki ze szpinakiem i fetą

 Zdjęcie Szybkie przekąski na domowe przyjęcia #1

Składniki na około 20 sztuk:

  • 1 opakowanie świeżego lub mrożonego ciasta francuskiego,
  • 1 opakowanie Hortex szpinak mrożony liście,
  • 100 g sera typu feta (lub opcjonalnie sera pleśniowego typu camembert),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 suszone pomidory z oleju,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pieprz i sól.

Szpinak Hortex rozmrozić, odlać nadmiar wody z glazury, dodatkowo dociskając liście dłońmi. Na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane, podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, a po jego zarumienieniu dodać szpinak. Na niewielkim ogniu dusić całość przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać posiekane drobno suszone pomidory, doprawić pieprzem i solą do smaku, można również dodać odrobinę cukru. Całość zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Rozmrożone lub świeże ciasto francuskie należy wyjąć co najmniej kilkanaście minut wcześniej na blat kuchenny, tak by nie kruszyło się w trakcie rozwijania. Rozprostować je i przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Na środek każdej połowy wyłożyć szpinak z pomidorami, uprzednio odlewając z niego nadmiar wody pozostałej po duszeniu. Farsz posypać pokruszonym serem typu feta lub pokrojonym w cienkie paski serem camembert.

Ciasto zawijamy bokami do środka, zlepiając delikatnie miejsce łączenia, dociskając je nożem lub widelcem. Obrócić rulon łączeniem do spodu, pokroić każdy z nich na niewielkie fragmenty o grubości około 3-4 centymetrów.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej paszteciki w niewielkim odstępie od siebie, smarując wierzch pasztecików rozbełtanym jajkiem. Na koniec dla ozdoby można posypać je odrobiną czarnuszki, ziarnami sezamu lub ziołami prowansalskimi. Całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni w opcji góra/dół na około 15-20 minut.

Paszteciki są gotowe gdy wierzch ciasta się zarumieni. Można je podawać solo lub w towarzystwie np. sosu czosnkowego. Taki sos przygotujesz w kilka sekund. Wystarczy jogurt z majonezem wymieszany w proporcjach 2:1, wzbogacony do smaku czosnkiem granulowanym, solą, pieprzem i oregano.

Zielona sałatka z serem pleśniowym

Kolejną szybką, pyszną, a zarazem sytą i nietuzinkową przekąską jest sałatka na bazie brokułów i fasolki szparagowej, połączonych z serem pleśniowym. To oryginalne połączenie smakowe zachwyci z pewnością każdego gościa, w tym również osoby dbające o linię.

Składniki dla 4-5 osób:

  • 1 opakowanie Hortex, Brokuły różyczki,
  • 1 opakowanie Hortex, fasolka szparagowa zielona lub żółta,
  • ser pleśniowy typu lazur – ok. 150g,
  • 6 jajek,
  • łuskane ziarna słonecznika,
  • mały jogurt naturalny gęsty,
  • łyżka majonezu,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Brokuły i fasolkę szparagową zblanszować osobno, wrzucając do osolonego wrzątku i gotując przez około 2 minuty. Po wyjęciu odcedzić i przelać zimną wodą dla zachowania koloru. Całość odsączyć, pokroić ewentualnie na nieco mniejsze kawałki i przełożyć do miski.

Przygotować sos. Ser pleśniowy umieścić w zamrażarce by stwardniał, po tym czasie zetrzeć go na tarce i wymieszać z jogurtem, majonezem i przyprawami. Polać przygotowane warzywa i wymieszać.

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki i poukładać na wierzchu. Nasiona słonecznika uprażyć i posypać nimi gotową sałatkę.

Tego typu sałatki to doskonałe przystawki na przyjęcie, a także oryginalny dodatek do mięs podawanych na ciepło np. w formie dania głównego.

Kolorowe dipy warzywne

Nie masz ochoty przygotowywać skomplikowanych potraw? Zamiast tego wolisz drobne, szybkie przekąski na „jeden gryz”? A może po prostu zaprosiłeś przyjaciół na wieczór filmowy lub mecz i zastanawiasz się co podać zamiast oklepanych już chipsów i paluszków? Doskonałym pomysłem mogą okazać się niewielkie grzanki, krakersy lub nachosy, które podasz z kolorowymi dipami warzywnymi. To także idealna propozycja na wieczór w kobiecym gronie, zwłaszcza jeśli większość Twoich przyjaciółek akurat jest na diecie. Wystarczy, że krakersy zastąpisz w tym przypadku kromkami chrupkiego pieczywa lub np. pokrojonymi w słupki warzywami, takimi jak seler naciowy, ogórek czy papryka.

Składniki na 3 różne pasty:

  • 1 opakowanie Hortex Bób,
  • 1 opakowanie Hortex Mini marchewki,
  • 1 opakowanie Hortex Grochówka,
  • łuskane ziarna słonecznika,
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.
  1. Dip marchewkowy – marchewkę ugotować zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu, w międzyczasie na suchej patelni uprażyć słonecznik uważając, by nie uległ on przypaleniu (będzie wtedy gorzki). Marchewkę odsączyć, wymieszać z uprażonym słonecznikiem, dodać soli i pieprzu do smaku, a następnie zblendować na gładką masę.
  2. Pasta z bobu – Bób Hortex ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, obrać, umieścić w malakserze, dodać oliwę z oliwek, tymianek, sól oraz pieprz, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Dip grochowy – grochówkę Hortex ugotować w niewielkiej ilości wody uważając, by nie uległa przypaleniu i często ją mieszając, do momentu aż część wody odparuje i uzyskamy gęstą konsystencję. Dodać kurkumę (lub zamiast tego mieloną paprykę), opcjonalnie nieco soli/pieprzu i zblendować na gładką masę. Należy pamiętać, że po ostygnięciu pasta dodatkowo zgęstnieje.

Jeżeli nie masz blendera lub malaksera, każdą pastę możesz przygotować rozgniatając wspomniane składniki widelcem. Być może nie uzyskasz idealnie gładkiej konsystencji, ale efekt smakowy z pewnością będzie równie zachwycający.

Powyższe propozycje to tylko kilka pomysłów na zdrowe, szybkie przekąski na imprezę. Warto korzystać z mrożonych warzyw, które stanowią doskonałą alternatywę i wygodne rozwiązanie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy trudno jest dostać świeże, pełne smaku i zdrowe produkty. Co więcej, zawsze można kupić je „na zapas”, dzięki czemu pozwolą one wyczarować szybkie przekąski nawet gdy w naszym progu staną niezapowiedziani goście.

 Zobacz także inne przepisy i porady od Hortex na hortex.pl.