Badania naukowe potwierdzają, że niektóre produkty mogą działać rakotwórczo. Jaka dieta jest ryzykowna i czego lepiej unikać? Sprawdźmy, co nam szkodzi!
Rakotwórcza dieta faktycznie istnieje, założenia z końca lat 70 nie są już mitem i mają swoje potwierdzenie w nauce. To co jemy, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Predyspozycje generyczne to tylko 5-10 procent przypadków zachorowań, wpływ na rozwój raka mają także czynniki środowiskowe i stres, ale nadwaga, otyłość, brak aktywności fizycznej i nieodpowiednia dieta odpowiada za zachorowanie nawet 8 razy częściej.
Przeglądając wyniki badań, możemy wyłonić kilka istotnych produktów zwiększających ryzyko nowotworów.
Alkohol
Nadmierne spożywanie alkoholu zwiększa ryzyko raka ust, przełyku, krtani, gardła, jelita grubego i wątroby. Natomiast nawet umiarkowane czy niskie picie alkoholu podwyższa ryzyko raka piersi.
Sól
Dieta bogata w sól zwiększa ryzyko raka nosogardzieli i żołądka z uwagi na to ze sól podrażnia błony śluzowe.
Czerwone mięso
Wyniki sugerują ,że czerwone mięso zwiększa ryzyko raka okrężnicy, odbytu, trzustki, przełyku, żołądka, a także płuc, prostaty i macicy.
Nabiał
Nabiał może zwiększać ryzyko raka prostaty, jednak zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Tłuszcze
Tłuszcze zwłaszcza te pochodzenia zwierzęcego mogą zwiększać ryzyko nowotworów ogólnie, a zwłaszcza nowotworu piersi u kobiet.
Białko
Białka głównie te pochodzenia zwierzęcego sprawiają, że komórki dzielą się szybciej – rośniemy. Taka nadmierna stymulacja komórek u dorosłych może wpłynąć na rozwój nowotworu.
Cukry i węglowodany
Produkty bogate w cukier i te wysokoprzetworzone sprzyjają nadwadze. Ta z kolei zwiększa ryzyko rozwoju wielu nowotworów przewodu pokarmowego: jelita grubego, przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby.
Kolejny raz przekonujemy się o tym, ze warto zwracać szczególną uwagę na to, jak się odżywiamy i jaki tryb życia prowadzimy. Decyduje to nie tylko o tym, jak wyglądamy, ale także o naszym życiu.