Zupa krem z kurek

Ewelina
Zupy
07.10.2014 9:03
Zupa krem z kurek

Przepis

Nigdy nie byłam wielką miłośniczką grzybów. Nie lubiłam ich jeść, ani zbierać. W związku z tym, grzyby pojawiały się w mojej kuchni mniej więcej raz w roku: podczas Wigilii. Były to grzyby suszone, głównie prawdziwki. Z kurkami nie miałam nic do czynienia. Odkryłam je dopiero rok temu. W sumie nie wiem, czemu nie kupiłam. Nie wiedziałam co z nich zrobić i jak je przygotować. Poczytałam trochę, przeszukałam ,,internety" i znalazłam tam pomysł na jajecznice z kurkami. To było to! Była przepyszna, od razu znalazła się na liście moich ulubionych potraw. W tym roku czas na dalsze eksperymenty. Zaczynam od zupy krem z kurek.

Zupa krem z kurek

porcja dla dwóch osób

500ml bulionu drobiowego lub warzywnego

3 łyżki kaszy jaglanej

mała marchew

mała pietruszka

średnia cebula

ząbek czosnku

200g świeżych kurek

masło

200ml śmietany 18%

pieprz czarny

sól himalajska

Do garnka wlej bulion. Dodaj do niego obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę). Doprowadź bulion do wrzenia, a następnie dodaj do niego kaszę jaglaną i gotuj na wolnym ogniu.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Kurki obierz i dokładnie umyj. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim cebulę z czosnkiem, gdy będą już lekko złociste, dodaj kurki, przypraw czarnym pieprzem i podsmażaj kolejne 5. minut.

Gdy kasza będzie już miękka, przełóż do garnka kurki z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaj śmietanę (którą wcześniej wymieszaj z odrobiną gorącego bulionu). Na koniec wszystko dokładnie zblenduj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu.

Krem z kurek podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną