Krem z kukurydzy z kurkami

Ewelina
Zupy
15.09.2015 17:53
Krem z kukurydzy z kurkami

Składniki

4 kolby kukurydzy

cebula

3 łyżki oleju rzepakowego

1 ząbkek czosnku

pieprz

3 szklanki bulionu

garść świeżej rukwii wodnej

masło do kurek ok 1 łyżka

200 gram kurek

filet z sanadacza

Przepis

Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu

Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym będzie się gotować zupa. Dodaj kukurydzę i duś kilka minut. Wlej bulion warzywny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej masło w garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem.

Przecedź przez gęste sito.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości.

Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju.

Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną.