Podhalańskie Bombolki

Iwona
Desery
10.02.2021 19:26
Podhalańskie Bombolki

Składniki na 1 blaszkę z drobnymi moimi zmianami: zaczyn: - 18 g drożdży - 1/3 szkl ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru ciasto: - 250 g mąki pszennej tortowej - 1 łyżka cukru zwykłego - 1 łyżka cukru waniliowego - 20 g masła roztopionego i ostudzonego - 1 jajko kl L do polania: - 20 g masła - 1 i 1/2 łyżki miodu 1. 5. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka o śred 4-5 cm Następnie odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia na około 20-30 minut. 3. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko dodajemy do mąki a z białka ujmujemy łyżeczkę-dwie do późniejszego smarowania bombolków a resztę wlewamy do miski z mąką. 4. Podhalańskie Bombolki Bombolki to podhalańskie drożdżowe ciasteczka które po upieczeniu polewamy roztopionym masłem z miodem. 8. Upieczone bombolki przekładamy na talerze i zakrywamy folią aluminiową aby zmiękły na 10 minut. Wyrośnięty zaczyn również dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. 9. Kiedy zmiękną polewamy je obficie roztopionym masłem z miodem i zajadamy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gotowanietoproste.blogspot.com/2021/02/podhalanskie-bombolki.html