Pączki hiszpańskie (gniazdka)

Mikołaj
Ciasta
10.02.2021 20:59
Pączki hiszpańskie (gniazdka)

Składniki na lukier: 400g cukru pudru sok wyciśnięty z całej cytryny parę łyżek gorącej wody Cukier puder umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny, mieszamy, a wodę dodajemy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Papier do pieczenia z ciastem wkładamy do gorącego oleju górą do dołu (góra gniazdka ma być w oleju), wyciągamy papier po paru sekundach, a następnie smażymy z obu stron przez 3-5 minut, do złotego koloru. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ulubioną tylką i szprycujemy na papierze do pieczenia wyciętym na kształt naszego naczynia w którym będziemy smażyć nasze gniazdka. 🙂 Przed tłustym czwartkiem pojawią się m.in. takie przepisy jak: fit pączusie z piekarnika, oponki oraz karpatka na wypadek jakby ktoś zrobił za dużo ciasta parzonego… 🙂 Składniki na około 40-45 pączków: 400g mąki pszennej 200g masła 500ml wody 9 jajek szczypta soli olej do smażenia W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Tłusty czwartek już niedługo, dlatego wrzucam przepis na moje ulubione pączki hiszpańskie z ciasta parzonego, niektórzy nazywają je gniazdkami poznańskimi…

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/paczki-hiszpanskie-gniazdka/