ma 250 ml) 3 żółtka jaj klasy M 1 łyżka kwaśniej śmietany 18% 1 łyżka spirytusu (dziś miałam tylko rum i też się sprawdził) olej do smażenia cukier puder do oprószenia faworków Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę i alkohol. Takie koszyczki czy widoczną na zdjęciu szklaną butelkę (ma możliwość zamknięcia) i kolorowe słomki możecie znaleźć na stronie apspolska.pl Idealne na Tłusty Czwartek, ale też i na każde przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi lub rodziną. Gotowe faworki odsączamy na papierowych ręcznikach, przekładamy na talerz i obficie oprószamy cukrem pudrem. Przekładamy na suchy blat lub stolnicę i kilka razy zagniatamy ciasto, spłaszczamy je i ponownie zagniatamy. Jeśli nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – kup produkty na ten przepis przez internet i wykorzystaj kody rabatowe: ->Auchan To na zdjęciu z faworkami możecie też dostrzec uroczy mini koszyczek do serwowania. Ciasto cienko rozwałkowujemy (im cieniej tym bardziej chrupiące faworki, u mnie ciut grubsze bo takie woli rodzina), kroimy w długie paski (szer. Jak się u was mówi na ten klasyczny tłustoczwartkowy smakołyk? Ja zamówiłam jeszcze kilka innych fajnych rzeczy, które postaram się wam pokazywać w moich wpisach. Dziś przepis na pyszne faworki. Faworki (chrust) – prosty przepis Faworki czy chrust? Mam też inny taki babciny, ale ten sprawdza się równie dobrze 🙂 2-2,5 cm), te kroimy na mniejsze kawałki. Smażmy nasze faworki partiami na złoto. Składniki: 1 szklanka mąki z lekką górką (szklanka + łyżka) (moja szkl. Po środku każdego podłużnego prostokąta wykonujemy niewielkie nacięcie, przez które przeciągamy jeden z końców paska. Spójrzcie sami na przepis.