Oponki drożdżowe

Mikołaj
Ciasta
10.02.2021 20:56
Oponki drożdżowe

<3 Składniki na około 20-25 sztuk: 450 g mąki pszennej 16g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1/3 szklanki drobnego cukru 70 g masła szczypta soli skórka otarta z całej pomarańczy Drożdże rozkruszamy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru i rozcieramy. Poniżej napiszę polewy, których użyłem: Ciemna czekolada: 200g czekolady gorzkiej, 200g czekolady mlecznej, 350g mleka 3.2% Biała czekolada: 200g czekolady białej, 80-90g mleka 3.2% Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut, a następnie smażymy na oleju rozgrzanym do około 180°C. Lukier pomarańczowy: sok wyciśnięty z całej pomarańczy, około 200g przesianego cukru pudru Dekorujemy w dowolny sposób. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i dekorujemy w dowolny sposób. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn zacznie pracować. Ciasto po tym czasie delikatnie ugniatamy, a następnie rozwałkowujemy na grubość około 1.5cm. Czas na ostatni przepis na dzisiaj, a mianowicie oponki drożdżowe!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/oponki-drozdzowe/