Karpatka z kremem budyniowym

Mikołaj
Ciasta
10.02.2021 20:57
Karpatka z kremem budyniowym

🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25×25: 300g mąki pszennej 150g masła 375g wody 6 jajek szczypta soli Ważne, żeby podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, ponieważ ciasto parzone wyrasta poprzez parę wodną, a otwierając piekarnik automatycznie ciasto nam opadnie. Przy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Na blat ciasta parzonego wykładamy przygotowany krem, układamy kolejny blat i oprószamy cukrem pudrem. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, jedno po drugim i miksujemy do momentu aż wszystko się dobrze połączy. Gotowe ciasto szprycujemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/karpatka-z-kremem-budyniowym/