Do przygotowania można użyć gotowego sklepowego pesto, ale takie domowe smakuje o wiele lepiej👍 Składniki na 8 paluchów: opakowanie ciasta francuskiego (275 g) słoiczek suszonych pomidorów w oliwie lub oleju (200 g) 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki orzeszków piniowych lub innych (włoskich, pistacji, migdałów) sól jajko do posmarowania W pojemniku blendera rozdrobnij orzechy. Nożem wytnij szerokie pasy – ciasto przekrój na pół i każdy nowy kawałek ponownie na pół, aż pozostanie 8 pasków. Każdy pasek złóż wzdłuż na pół, by nadzienie było w środku, skręć spiralnie i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Paluchy z ciasta francuskiego posmarowane pesto z suszonych pomidorów😉 Całość zmiksuj na jednolitą masę (jeśli pesto jest zbyt gęste, dodaj oliwę).