1 szklanka = 250 ml - 3 szkl, mąki - 3/4 szkl, ciepłego mleka - 30 g drożdży - 4 łyżki cukru - 40 g masła - 1 jajko - szczypta soli - szczypta mielonej papryki ostrej - szczypta mielonego imbiru Wyrośnięte precle smażymy partiami na głębokim oleju (temp. około 170 stopni), z obu stron do zarumienienia. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz +/- 7 łyżek ciepłego mleka. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 minut. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Każdy rolujemy na długi, cienki wałeczek (około 40 cm). Smażyłam we frytownicy po około 2 minuty na każdą stronę. Początkowo, jak studiowałam przepis myślałam, że to będzie bardziej na wytrawnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16-18 równej wielkości kawałków. Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Obu przypraw dałam na koniec łyżeczki. Podgrzewamy na malutkim ogniu, do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże oraz mleko z masłem i jajkiem. Osączamy na ręczniku papierowym.