Dlatego kombinuje z wersjami dla leniwych, robiłam zupę kapuścianą z pulpetami, która smakowała gołąbkami, robiłam zapiekankę gdzie warstwy kapusty były przełożone mięsem mielinym z ryżem i zalene sosem pomidorowym a ostatnio wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 2 cebule 1 łyżka oleju 500 ml passaty pomidorowej 200 ml smietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Pokusiłam się raz czy dwa ale zdecydowanie za dużo z nimi roboty, z tym obgotowywaniem kapusty i zawijaniem. Pozostałą cebulę zmiksować z passatą, dodać śmietanę i pół szklanki wody, wymieszać, dobrze posolić i popieprzyć do smaku i zalać sosem gołąbki.