Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi

Obiad
07.11.2019 9:01
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi

Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi Składniki 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( ok 3 cm) 2 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki ostrej papryki ok. 700 g dyni pokrojonej w kostkę (najlepiej hokkaido bo nie będzie się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć potem dodać czosnek i imbir, smażyć kilka minut, dodać przyprawy, zamieszać, dodać dynię. Moje dzisiejsza propozycja to curry z dyni i szpinaku, w mleczku kokosowym, zagęszczone czerwoną soczewicą, z dodatkiem orzeszków ziemnych. - bo to danie idealne na jesień i jak nie w następnym tygodniu to na pewno przyda się w kolejnych. Całość chwilę smażyć, mieszając, żeby przyprawy zmieszały się z dynią.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smacznyzeszyt.blogspot.com/2019/10/curry-z-dyni-i-szpinaku-z-orzeszkami.html