Taratuszki – Składniki: 400 g jogurtu naturalnego gęstego* 1 jajko rozmiar L 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju lub roztopionego masła odrobina aromatu waniliowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej (560 g) + trochę do podsypania * opcjonalnie zamiast jogurtu można użyć kefiru, ale w zależności od jego gęstości czasami potrzeba dodać odrobinę więcej mąki do ciasta Przepis na Taratuszki, czyli faworki na jogurcie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jogurt i jajka warto wyciągnąć wcześniej z lodówki. Olej musi być porządnie rozgrzany, by faworki nie chłonęły tłuszczu; ani też nie może być zbyt gorący, by faworki nie spaliły się z zewnątrz, a w środku pozostały surowe. Stopniowo dosypywać mąkę pszenną, do czasu aż powstanie elastyczne, niezbyt lepkie ciasto – z reguły wystarczy 560 gramów mąki, aczkolwiek chłonność mąk nieco się różni i może się okazać, że potrzeba jej odrobinę mniej lub więcej. Pamiętajcie jednak, by nie przesadzić ze zbyt dużą ilością mąki, bo wtedy ciasto wyjdzie zbite, a nie puszyste. Na Tłusty Czwartek polecam także pączki tradycyjne oraz pączki hiszpańskie, które mogłabym jeść non stop, gdyby nie te kalorie ;) Rozwałkowane ciasto podzielić na prostokąty, najlepiej o długości ok. 8 cm i szerokości 3 cm. Zrobić nacięcie na środku i przez to nacięcie przepleść faworka (czyli jeden koniec faworka przeciągnąć przez dziurkę). Smażyć faworki przez kilka minut z obu stron na rumiano. W głębokiej patelni lub we frytkownicy rozgrzać olej, do ok. 175 st. C (po włożeniu do oleju drewnianej łyżki powinna ona puszczać bąbelki). Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części (3-4).