Zupa z dyni i soczewicy z mleczkiem kokosowym Składniki: 2 cebula 3 ząbki czosnku kawałek imbiru ( 3 cm) 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 liście limonki kaffir ( można pominąć) ok 700 g obranej dyni 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka mleczka kokosowego sok z połowy limonki 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) sól natka pietruszki/kolendry do posypania Wykonanie: Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć. Gotować 10 minut, dodać wypłukaną soczewicę, gotować 15 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.