Ilość: 12 placuszków Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szklanki erytrolu lub cukru (cukru pudru) - 1 ½ szklanki mleka - 1 duże jajko - 2 łyżki roztopionego masła lub oleju Dodatki: - 4 łyżki jogurtu greckiego - 1-2 pomarańcze - 3 łyżki posiekanych migdałów - mięta - miód lub syrop klonowy Jak zrobić? Smażymy placki na suchej patelni – kiedy na powierzchni zaczną być widoczne bąbelki (około 2 minuty), przekładamy na druga stronę i smażymy jeszcze minutę. Jeżeli chcecie trochę poszaleć z ich smakiem, nie polewajcie ich tym razem syropem klonowym tylko podajcie klasyczne pancakes z pomarańczami i migdałami z jogurtem greckim. W niektórych przepisach sugeruje się użyć maślanki zamiast mleka, ja jednak próbowałam dwie wersje i osobiście wolę te na mleku – są delikatniejsze, bardziej puchate. A jeżeli macie ochotę na placuszki w nieci zdrowszej wersji możecie spróbować placuszki gryczane z jabłkami albo dyniowe ze śliwkami. Jeżeli macie ochotę na coś klasycznego, słodkiego i pysznego na śniadanie to świetnym pomysłem są amerykańskie pankejksy. Wrzucamy pomarańcze do rondelka i chwilę podgrzewamy, dodajemy miód lub syrop klonowy do smaku, a jeżeli pomarańcza jest mało soczysta – odrobinę wody. Może skusicie się na szpinakowe placuszki kokosowe albo paleo migdałowe?