Szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami i migdałami

Magda
Ciasta
03.02.2021 10:55
Szarlotka na kruchym cieście z rodzynkami i migdałami

SKŁADNIKI Ciasto kruche 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru 1 żółtko Nadzienie 1 kg jabłek 3 łyżki rodzynek (ok. 50 g) 2-3 łyżki rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru (ok. 50 g) 1 łyżka cynamonu migdały w płatkach Na koniec chciałabym polecić Wam kolejne pomysły na szarlotkę na kruchym cieście: migdałowe ciasto z jabłkami i marcepanem oraz jabłkowa tarta z karmelem. Na koniec wyrobione ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce ok. 1 godz. Nadzienie Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. W przypadku pytań dot. przepisu możecie skontaktować się ze mną na FB lub na IG, lub zostawić je w komentarzu. Ciasto nie rozerwie się podczas przedkładania na blachę, jeśli nawiniemy je na oprószony mąką wałek i ostrożnie rozłożymy na blaszce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, które następnie wykładamy do formy na tartę o średnicy 24 cm. Obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki, następnie mieszamy z cukrem, cynamonem i wykładamy do formy. Ciasto kruche Mąkę wyrabiamy z cukrem i zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Wskazówki Kruche ciasto można przechowywać w lodówce do 3-4 dni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/szarlotka-na-kruchym-ciescie-z-rodzynkami/