Bezglutenowe gofry z cukinii i ciecierzycy z twarożkiem i grillowanymi brzoskwiniami

Dorota
Śniadania
19.07.2020 13:18
Bezglutenowe gofry z cukinii i ciecierzycy z twarożkiem i grillowanymi brzoskwiniami

10 minut Składniki na gofry: 1/2 szklanki (60 g) cukinii startej na tarce o grubych oczkach 40 g mąki z ciecierzycy (3 czubate łyżki)* 5 łyżek mleka roślinnego lub krowiego 1 jajko * lub wegański odpowiednik 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju sól, czarnuszka Składniki na dodatki – ilość wg uznania twarożek kozi do smarowania* lub jogurt wegański brzoskwinie i morele kilka gałązek rozmarynu 2 łyżki masła rukola sól (najlepiej w płatkach), pieprz Przygotowanie: Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Kiedy wstawiłam byle jakie zdjęcie tych gofrów na Instagrama, z przepisem na oko zasypały mnie pytania o proporcje i o to co i jak, więc nie miałam wyjścia – musiałam powtórzyć, zapisać i podzielić się z Wami porządnym przepisem! Spróbujcie tych z ciecierzycy z twarożkiem i pomidorkami, bezglutenowych gofrów jaglanych z awokado i jajkiem sadzonym albo pełnoziarnistych gofrów z awokado i szparagami. Bezglutenowe gofry z cukinii i ciecierzycy z twarożkiem kozim z grillowanymi brzoskwiniami i morelami polecają się na każde śniadanie. Gofry z cukinii i ciecierzycy z twarożkiem kozim z grillowanymi brzoskwiniami Podsmażamy owoce z rozmarynem na maśle lub grillujemy na patelni grillowej. To ciasto jest bardzo tolerancyjne, więc jeżeli nie macie gofrownicy z powodzeniem możecie usmażyć placuszki na suchej, nieprzywierającej patelni. Nie zawierają dodatku mąki – tutaj wykorzystujemy w 100% mąkę z ciecierzycy, którą w ogóle bardzo polecam. Jajko można zastąpić wegańskim zamiennikiem np. 2 łyżki siemienia lnianego / chia / babki płesznik zalać gorącą wodą (1/5 szklanki) i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Wysokobiałkowe, bez mąki, bezglutenowe, z opcją zamiany na wegańskie.