Liczba porcji: 2 Pierogi leniwe z batatem z pesto z jarmużu wyglądają niecodziennie, bo pomarańczowe kluseczki zwracają uwagę – i świetnie smakują. Trzeba sobie powiedzieć jasno, że pierogi leniwe z batatem i pesto z jarmużu to danie dość wymagające dla tych, co w przeszłości ulepili już kilka klusek śląskich i utoczyli jakieś gniocchi. W Niedzielnym Kucharzu znajdziesz przepis na gniocchi z batatów, ale pierogi leniwe z batatem to jednak inna historia. Pierogi leniwe z batatem gotują się rewelacyjnie, trzymają razem i łatwo dają się wyciągnąć z wody łyżką cedzakową. Rzecz w tym, że praca z ciastem z batata z dodatkiem sera wymaga jakich takich umiejętności. Spróbuj naszego przepisu na pierogi leniwe w sosie pomidorowym Składniki: 2 małe bataty, albo jeden duży (250 g po upieczeniu) 100 g białego sera (np. Almette ½ opakowania ) ½ szklanki parmezanu 1 żółtko 1 szklanka mąki ziemniaczanej plus do podsypania blatu 1/2 łyżeczki soli Gorąco polecamy pesto z jarmużu jako dodatek do makaronów, ale pysznie smakuje też z ciemnym pieczywem jako rodzaj pasty. My robimy to tak, że podsypujemy blat, wykładamy na niego kawałek ciasta i rolujemy, obtaczając w mące, która sprawia, że ciasto nie klei się do stołu. Pesto z jarmużu bije na głowę wszystkie sosy jakie do tej pory robiliśmy. Po pokrojeniu wałeczków pierogi leniwe z batatem jeszcze delikatnie podsyp mąką. Wysyp słonecznik na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka delikatnie zaczną się przypiekać. Na koniec jeszcze kwestia pesto z jarmużu. Jarmuż ma tę wspaniałą cechę, że nie narzuca się ze swoim zapachem, jest raczej neutralny, ale ma swój smak. Rozłóż na talerze, wymieszaj z pesto. Pierogi leniwe z batatem to danie wegetariańskie i bezglutenowe. Gniocchi robiliśmy z dodatkiem mąki pszennej, leniwe są totalnie gluten free. Wymieszaj całość łyżką lub silikonową szpatułką, tak żeby sery dobrze rozmieszać z batatem. Choć ciasto jest rzadkie, to nie miej obaw, że rozpuści się w wodzie. Toczenie wałeczków wymaga cierpliwości, bo ciasto jest miękkie i bynajmniej nie roluje się jak ciastolina. Spróbuj czy pesto trzeba doprawić sokiem z cytryny i solą. I jest zdrowe, ponieważ batat to jedno z najzdrowszych warzyw. Ciasto jest luźne, rzadkie, ponieważ batat nie ma tak zwartego miąższu jak ziemniak. Duża garść słonecznika Sok z całej cytryny 1/2 szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie) Wlej 3-4 łyżki oleju i sok z połowy cytryny. Plus pesto z jarmużem. Krok 3 Obierz bataty ze skórki, przełóż do misy i utłucz na masę tłuczkiem do ziemniaków lub rozgnieć widelcem. Nie rób tego, ponieważ kluski zrobią się gumowe jak pociski do policyjnej broni gładkolufowej.