Gorąco polecam! 🙂 SKŁADNIKI Ryż na mleku: - 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego, np. arborio lub tajskiego ryżu kleistego (ok. 180 g) - 1 l pełnotłustego mleka - 3 łyżeczki cukru brązowego - 1 laska cynamonu - skórka z 1 niewoskowanej pomarańczy Prażone jabłka - 4 małe jabłka - garść rodzynek - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka cynamonu PRZYGOTOWANIE W swoich przepisach podzieliłem się już z Wami przepisem na ryż na mleku kokosowym oraz na portugalski arroz doce. Ryż na mleku - Ryż przepłucz, a następnie zalej zimną wodą i odstaw na 15-20 minut (dzięki temu będzie się szybciej gotował). Ryż namoczyłem również wcześniej w wodzie, co skraca to czas przyrządzania i gotowałem go powoli w mleku z dodatkiem skórki pomarańczowej i laski cynamonu. 😉 Mój ryż na mleku podałem z prażonym jabłkiem, rodzynkami i odrobiną cynamonu. - Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści i zacznie się karmelizować. - W tym czasie do garnka z grubym dnem wlej mleko, wrzuć laskę cynamony oraz skórkę z pomarańczy (bez białej części). Powolne mieszanie gotującego się ryżu niczym na risotto i obserwowanie, jak całość stopniowo gęstnieje, jest bardzo relaksujące. - Ryż gotuj przez około 20-25 minut (aż wchłonie cały płyn i stanie się al dente). Jednak wybrałem teraz tajski ryż klejący (glutinous rice), co sprawia, że deser jest jeszcze bardziej kremowy. Z powodzeniem można użyć jednak dowolnej niedługoziarnistej odmiany, np. arborio lub bomba. Ryż na mleku to absolutna klasyka domowych deserów.