Składniki na sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym (12 sztuk): 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml) szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka łyżka oleju szczypta soli Farsz: 750 g pieczarek 250 g świeżego szpinaku 50 g sera pleśniowego sól, pieprz Sos serowy: łyżka masła łyżeczka mąki pszennej szklanka mleka 150 g sera żółtego 50 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sakiewki z naleśników zapiekane w sosie serowym z farszem z pieczarek i szpinaków są bardzo smaczne, aromatyczne i efektowne. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy pieczarki i smażymy do momentu, aż odparuje z nich woda. Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści, a ser rozpuści. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Po chwili dodajemy starty na tarce ser żółty i pokruszony ser pleśniowy. Będą świetną propozycją na niecodzienny obiad czy ciepłą przekąskę na imprezie. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, większe najpierw przekrawamy na pół. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni.