Makowiec na biszkopcie kakaowym

Aleksandra
Ciasta
01.02.2021 20:44
Makowiec na biszkopcie kakaowym

Biszkopt: 150 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 6 dużych jajek 180 g cukru 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 300 g maku 200 g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g miodu 2 łyżki cukru 120 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g rodzynek kilka kropli aromatu migdałowego Nasączenie: 150 ml mleka 50 ml likieru migdałowego Polewa: 140 g masła 2 łyżki kakao 70 g cukru pudru 5-6 łyżek bardzo gorącego mleka Dodatkowo: posiekane orzechy włoskie, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W tym momencie polewa może się rozwarstwić, ale właśnie po to dodajemy gorące mleko ( mleko musi być bardzo gorące, dosłownie chwilę wcześniej zagotowane ) - po jego dodaniu mieszać polewę, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Polewa: W garnuszku umieścić masło, kakao oraz cukier puder, postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe blaty ( wcześniej można ściąć z wierzchu biszkoptu skórkę, aby lepiej wchłonął poncz ). Postawić na ogniu i cały czas mieszając podgrzewać, aż masa się zagotuje ( pojawią się pęcherze powietrza, jak przy gotowaniu gęstego budyniu ). Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. W przypadku użycia maku zmielonego, wystarczy zalać go wrzątkiem, wystudzić a następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w ściereczce kuchennej. W razie potrzeby dodać jeszcze około 2 łyżki cukru ( gdyby masa była mało słodka ). Następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody i zemleć dwukrotnie w maszynce do mięsa. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do masy wlać olej i dalej miksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Tak przygotowany mak przełożyć do garnka, dodać roztopione masło, jajka, mąkę ziemniaczaną, rodzynki oraz orzechy i dokładnie wymieszać. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną okazję by upiec sobie takiego makowca ;). Na biszkopt wyłożyć połowę masy makowej, wyrównać. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opowiescizpiekarnika.blogspot.com/2021/01/makowiec-na-biszkopcie-kakaowym.html