Rosyjska zupa solanka

Julianna
Zupy
01.02.2021 14:44
Rosyjska zupa solanka

Polecam również przepisy na inne pożywne zupy: Rosyjska zupa solanka (solianka) Składniki: ok 400g wołowiny z kością 3 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 4-5 kiszonych ogórków (ok 300g) ok 100g marynowanych grzybów (np. borowiki, kurki, pieczarki) 250g wędlin (szynka, kiełbasa, salami) 2 parówki 2 ziemniaki 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml wody z kiszonych ogórków sól pieprz czarny świeżo mielony do podania: oliwki, cytryna, śmietana, natka pietruszki Wołowinę zalać wodą (ok 3 litry), zagotować, odszumować. Mięso wyjąć z bulionu, obrać z kości, pokroić w paski. Wędliny pokroić w paski, parówki w plasterki. Mnie zawsze kojarzyła się w czyszczeniem lodówki, ot, taka zupa w duchu zerowaste;) Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać marchew, ogórki, grzyby, smażyć ok 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować ok 1,5-2 godzin, aż mięso stanie się miękkie (będzie odchodzić od kości). Do garnka wrzucano minimum cztery rodzaje mięs oraz wędliny albo ryby - smażone, gotowane, wędzone, parówki, kiełbasę, dlatego często taką zupę nazywano сборная солянка, czyli dosłownie solanka zbiorowa. Niektórzy do solanki dodają kapustę, inni kaszę, a jeszcze inni solanką nazywają coś w rodzaju bigosu ze świeżej kapusty. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.obiadgotowy.pl/2021/01/rosyjska-zupa-solanka.html