Prawie każda z nas ma w domu blender, jednak używa go tylko do miksowania zup lub robienia koktajli. Tymczasem będąc w posiadaniu blendera, możemy zrobić kilka podstawowych produktów, używanych w każdej kuchni, zamiast je kupować. Sprawdź proste i szybkie przepisy, a już nigdy nie sięgniesz, bo te produkty w sklepie.
Na początku przyjrzyjmy się naszemu blenderowi i jego możliwościom. Jeśli jeszcze nie mamy blendera, a przymierzamy się do jego zakupu, warto zwrócić uwagę na kilka parametrów. Warto wybrać blender o dużej mocy silnika (ponad 700 W), który jednocześnie będzie cichy.
Ponadto przydatną funkcją dodatkową będzie możliwość nie tylko ucierania i miksowania, ale także siekania, rozdrabniania (osobny kielich z nożami), kruszenia lodu (wymienne noże do kielicha) i ubijania (osobny kielich i końcówka do ubijania). Jeśli nasze urządzenie posiada tyle funkcji, to daje nam naprawdę nieograniczone możliwości.
1. Domowy majonez
Składniki
- 2 żółtka
- 1 łyżka
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu
- Szczypta soli, pieprzu i cukru
- 250 ml oleju rzepakowego
- Ciepła woda (opcjonalnie)
Przygotowanie
Chcąc przygotować majonez za pomocą blendera, musisz wyjąć wszystkie potrzebne składniki i poczekać, aż ich temperatura będzie podobna. Kolejna ważna sprawa to naczynie w którym będziemy robić majonez – musimy wybrać kielich wysoki i wąski. Kolejnym krokiem jest dokładne wymycie i wyparzenie jajek.
Następnie wszystkie produkty umieszczamy w naczyniu, pamiętając, że potrzebujemy samych żółtek, a nie całych jajek. Blender wkładamy do naczynia starając się przykryć nim żółtka jajek i włączamy urządzenie na około minutę, w tym czasie nie poruszamy nim – ani na boki, aniw górę i w dół. Po tym czasie możemy delikatnie zacząć unosić i opuszczać końcówkę blendera do momentu, aż nasz majonez będzie gładki. Jeśli jego konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę ciepłej wody.
2. Domowe masło
Składniki
- 500 ml zimnej śmietanki 36%
- 500 ml zimnej wody
- Szczypta soli
- Przygotowanie
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, następnie przy użyciu blendera łączymy całość na wysokich obrotach. Po około 5 minutach zacznie wytrącać się masło, zmniejszamy więc obroty i miksujemy jeszcze przez około 3 minuty. Ubite masło oddzielamy od powstałej maślanki (najlepiej przy pomocy gazy).
Masło przekładamy do większej miski, dodajemy zimną wodę i ugniatamy ręką jeszcze przez około minutę. Wodę odlewamy, a gotowe masło formujemy według uznania, przekładamy do pojemnika i przechowujemy w lodówce.
3. Domowe mleko migdałowe
Składniki
- Szklanka migdałów
- 4 szklanki przegotowanej wody
- 2 łyżki miodu
- Szczypta soli
Przygotowanie
Wieczorem zalej migdały przegotowaną wodą, tak by je przykryła i pozostaw na noc. Rano przełóż migdały do kielicha blendera, dodaj wodę, miód i szczyptę soli. Całość traktuj urządzeniem przez około 2 minuty. Otrzymane mleko przecedź przez gazę lub sitko o drobnych oczkach i gotowe.
4. Domowy dżem
Składniki
- 2 kg owoców
- Sok z połówki cytryny (opcjonalnie, jeśli wybraliśmy bardzo słodkie owoce np. maliny, truskawki lub czereśnie, w przypadku np. wiśni nie dodawaj soku)
- 500 g cukru
Przygotowanie
Owoce dokładnie umyj (zależnie od tego, jakie wybrałaś, usuń szypułki lub pestki) i umieść w odpowiednim urządzeniu. Następnie dokładnie je zblenduj przy pomocy swojego urządzenia. Owoce przełóż na głęboką patelnię i smaż przez około 40 minut. Gorący jeszcze dżem przełóż do słoików, zakręć je i pasteryzuj.
5. Domowe lody (jeśli Twój blender ma opcję kruszenia lodu)
Składniki
- 500 g zamrożonych owoców
- 250 ml zimnego mleka roślinnego (np. domowej roboty mleka migdałowego) lub śmietanki 36%
- Łyżka miodu lub suszonych daktyli
Przygotowanie
Do specjalnego kielicha z ostrzami do kruszenia lodu włóż wszystkie składniki. Naczynie przykryj i przymocuj do niego blender, następnie włącz go na pół minuty. Tyle czasu wystarczy, by uzyskać kremowe, zdrowe i domowe lody.