Mleko jest zdrowe czy może nam zaszkodzić? Oto jest pytanie. Ten spór wciąż nie została jednoznacznie rozstrzygnięty, lekarze oraz dietetycy wciąż się w tej kwestii spierają. Przeciwnicy picia mleka podają nietolerancję laktozy oraz szkodliwość mlecznego tłuszczu, jako swoje argumenty. Zwolennicy natomiast zwracają uwagę na to, że mleko jest źródłem wapnia i przeciwdziała osteoporozie.
Mamy doskonałe rozwiązanie dla osób, które wciąż nie są przekonane, w której grupie się znajdują, są za czy przeciw piciu mleka krowiego. Alternatywą może być dla nich mleko o wyjątkowych właściwościach i wartościach odżywczych. Mleko to może być stosowane przez wegan, osoby z nietolerancją laktozy, białka mleka krowiego, podniesionym cholesterolem. Najlepsze w nim jest natomiast to, że możemy przygotować je sobie zupełnie sami, a proces ten nie jest skomplikowany! Mowa tu o mleku owsianym, napój ten powstaje na bazie ziaren owsa.
Mleko owsiane jest bardzo zdrowe i ma masę zalet
W porównaniu do mleka krowiego zawiera niewiele białka, tłuszczu i jest niskokaloryczne. Zawiera również duże ilości cennego dla zdrowia rozpuszczalnego błonnika, który obniża poziom cholesterolu na krwi.
Mleko owsiane również wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie ze względu na wapń i witaminę D, które dzięki niskiej zawartości fosforu w napoju, wchłaniają się lepiej niż te z mleka krowiego.
Nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego, dlatego może być składnikiem diety wegańskiej. Jest także świetną alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy i alergią na białka mleczne.
Mleko owsiane pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy dzięki zawartości witaminy A i D. Może być także pożądanym składnikiem diety zapobiegającej anemii, ponieważ jest bogate w żelazo i witaminę B12.
Mleka owsianego możemy używać w taki sam sposób jak dotąd mleka krowiego. Może być dodatkiem do kawy, ciasta naleśnikowego, na jego bazie zrobimy budyń, pudding czy jaglankę.
Jak zrobić mleko owsiane?
Przepisów na przygotowanie mleka owsianego jest bardzo dużo. Napój możemy przygotować z całych lub miksowanych płatków owsianych, a także z ziaren owsa. Wybrałyśmy dla Was dwa najprostsze, najbardziej przystępne sposoby.
Na przygotowanie litra mleka owsianego potrzebujemy:
- 800 ml wody
- 80 g płatków owsianych
- Opcjonalnie łyżeczka miodu
Wersja 1
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy przy pomocy blendera. Powstałą gęstą masę przecedzamy przez bardzo drobne sitko i przelewamy do butelki. Tak przygotowany napój możemy przechowywać w lodówce przez maksymalnie trzy dni.
Wersja 2
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy otrzymany napój, przesączamy przez drobne sitko, dodajemy miód i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce, do dwóch dni.
UWAGA!
Napój owsiany nie może być zamiennikiem nabiału pod względem zawartości białka i tłuszczu. Nie jest dobrym wyborem dla osób z cukrzycą, insulinoopornością i alergią na gluten.