Na przełomie czerwca i lipca jest sezon na bób. W polskiej kuchni jest on stałym elementem, przynajmniej raz do roku. Świeży bób jest niezwykle pyszny i zdrowy. Należy jednak pamiętać o kilku ważnych rzeczach, zanim go zjemy.
Cenne wartości odżywcze bobu
Bób jest jednym z najzdrowszych warzyw strączkowych. Zawiera on mnóstwo witaminy A, C, B6 oraz kwasu foliowego. Co więcej, poza witaminami bób zawiera też wiele cennych minerałów:
- Żelazo
- Wapń
- Magnez
- Potas
- Fosfor
- Cynk
Bób dostarcza nam też dużo ilości błonnika, który wspomaga trawienie i funkcjonowanie układu pokarmowego. Oprócz tego znajdziemy w nim też cenne dla organizmu tłuszcze.
Jednym z ważnych elementów bobu jest skórka. Jeść go z czy bez skórki?
W skórce bobu znajduje się wiele cennych składników. Nie powinniśmy jednak jeść bobu ze skórką jeśli jest on “stary”. Bób można jeść ze skórką tylko wtedy, gdy jest młody i skórka po ugotowaniu bobu sama z niego odchodzi. Jeśli więc mamy trudności ze zdjęciem skórki po ugotowaniu, lepiej jej nie jedzmy. Może się bowiem okazać, że skórka jest zbyt stara, przez co bardzo ciężko strawna.
W młodym bobie natomiast, skórka praktycznie sama odchodzi. Za pomocą palców w łatwy sposób możemy ją ściągnąć, jest miękka i delikatna. Dzięki temu mamy pewność, że dostarczymy organizmowi jej cennych składników, a jednocześnie nie nadwyrężymy naszego żołądka.