Nietypowy dżem z blendera

Ewelina
Przetwory
16.11.2014 9:34
Nietypowy dżem z blendera

Przepis

Bardzo zabawna nazwa… tak na prawdę to pyszny dżem o tropikalnym smaku.Wykonany jest z czterech prostych składników,ogólnodotępnych o każdej porze roku.Idealnie sprawdza się do naleśników,gofrów,deserów czy pankaces’ów…jedzenie wprost ze słoiczka również wskazane :)

Małpie smarowidło

Składniki:

800 g ananasów w syropie

5-6 średniej wielkości bananów

1/4 szklanki wiórków kokosowych

3/4 szklanki cukru*

3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Przygotowanie:

Ananasy miksujemy (razem z syropem) na puree.Banany drobno kroimy w plasterki. Wiórki kokosowe należy zemleć w maszynce do kawy do otrzymania konsystencji mąki (niekoniecznie).W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody i otrzymania konsystencji dżemu.Banany powinny się rozgotować.Gotowe smarowidło przekładamy do wyparzonych słoiczków.Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.

* Zmniejszyłam ilość cukru.W oryginalnym przepisie było 3 szklanki cukru,co jak dla mnie stanowczo za dużo.

Inspiracja: Learn To Preserve