Przepis
Bardzo zabawna nazwa… tak na prawdę to pyszny dżem o tropikalnym smaku.Wykonany jest z czterech prostych składników,ogólnodotępnych o każdej porze roku.Idealnie sprawdza się do naleśników,gofrów,deserów czy pankaces’ów…jedzenie wprost ze słoiczka również wskazane :)
Małpie smarowidło
Składniki:
800 g ananasów w syropie
5-6 średniej wielkości bananów
1/4 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki cukru*
3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
Ananasy miksujemy (razem z syropem) na puree.Banany drobno kroimy w plasterki. Wiórki kokosowe należy zemleć w maszynce do kawy do otrzymania konsystencji mąki (niekoniecznie).W rondelku umieszczamy wszystkie składniki i gotujemy na małym ogniu do odparowania wody i otrzymania konsystencji dżemu.Banany powinny się rozgotować.Gotowe smarowidło przekładamy do wyparzonych słoiczków.Przechowujemy w lodówce do 4 tygodni.
* Zmniejszyłam ilość cukru.W oryginalnym przepisie było 3 szklanki cukru,co jak dla mnie stanowczo za dużo.
Inspiracja: Learn To Preserve