Sałata lodowa jest bardzo popularna w polskiej kuchni. Jest smaczna, zdrowa i możemy kupić ją w każdym sklepie, praktycznie przez cały rok. Podczas przygotowywania sałatek i potraw z jej udziałem, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach.
Najpopularniejsza z sałat
Sałata lodowa to jedna z najpopularniejszych gatunków sałaty. Bardzo często gości w naszej kuchni i na stołach. Delikatna w smaku, o kruchych i chrupiących liściach, stanowi doskonały składnik wielu sałatek i potraw. Poza tym jest bardzo zdrowa, zawiera szereg witamin: A, D, E, B9, kwas foliowy i beta-karoten, a także składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Jest niskokaloryczna i pełna antyoksydantów.
Pamiętaj o tych zasadach, jeśli przygotowujesz sałatę
Kroisz sałatę nożem?
Na pewno wielokrotnie słyszałaś, że podczas przygotowywania sałaty lodowej, nie powinnyśmy jej kroić nożem. Czy to prawda? Okazuje się, że tak! W kontakcie z metalem, zawarte w liściach witaminy mogą się utlenić. Dodatkowo smak sałaty może się zmienić i stać się gorzki.
Najlepszy sposób na rozdrabianie sałaty
Najlepszym sposobem na rozdrobienie liści sałaty jest jej porwanie palcami na mniejsze kawałki. Wtedy mamy pewność, że zachowa swoje właściwości i odpowiedni smak.
Nawet jeśli masz nóż wykonany ze stali nierdzewnej, lepiej nie ryzykować. Możesz zniszczyć smak swojego dnia. Natomiast jeśli masz plastikowy lub ceramiczny nóż, spokojnie możesz pokroić nim sałatę.
![Zdjęcie Kroisz sałatę lodową nożem? Musisz koniecznie to wiedzieć #1](https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/21/db/21dbbc98900b68fd2c8a706a1b71a77f.webp)
Co z myciem sałaty?
Czy sałatę lodową powinniśmy opłukać tylko z góry, skupiając się na zewnętrznych liściach? A może powinniśmy umyć każdy liść osobno? To pytanie często zadajemy sobie, podczas jej przygotowywania.
Teoretycznie zewnętrzne liście sałaty osłaniają jej środek przed zabrudzeniami. Dodatkowo w sklepach bardzo często zapakowana jest w folię, która chroni ją przed brudem i uszkodzeniami. Wydawałoby się, że możemy oderwać i opłukać tylko zewnętrzne liście, a wtedy pozostała część sałaty jest gotowa do spożycia. Nic bardziej mylnego!
![Zdjęcie Kroisz sałatę lodową nożem? Musisz koniecznie to wiedzieć #2](https://cdn.kobieceinspiracje.pl/media/thumbnail/34/da/34dac432f4addd18410bf6516fa3db26.webp)
Najlepszy sposób na mycie sałaty
Wewnątrz sałaty mogą znajdować się drobinki piasku, ziemi i innych zanieczyszczeń, a nawet robaki. Z tego powodu bezpieczniej oddzielić wszystkie liście i każdy z nich dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Przed dalszą obróbką należy usunąć z nich nadmiar wilgoci. Najwygodniej zrobić to przy pomocy wirówki do sałaty.